Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Plaats een opmerking bij station Jellum- Boxum

Op de pagina kunt u een opmerking of herinnering insturen aan station Jellum- Boxum die wordt toegevoegd aan de pagina.

Oorspronkelijke reactie:
Wim Hoekema (26 okt 2011)
sloop volgde in juli 1958. De sloopfirma P. Bolt en Zonen uit Zoutkamp begon op 5 juni 1958 met de afbraak. In 1958 vertrok de laatste bewoner, de Leeuwarder rechter mr. Schipperijn, waarna het sterk verwaarloosde pand voor sloop werd vrijgegeven. Het inhaalspoor en het kopspoortje aan de losweg waren in 1942 op last van de bezetter al opgebroken. Voor personenvervoer was de sluiting tijdens de massale sanering op 15 mei 1938 (goederen 7 november 1938). In de oorlog stopten er van 10 juni tot 24 november 1940 weer enkele treinen. In september 1954 besluit de NS een viertal overwegen op Lw-Stv te voorzien van het toen nieuwe type AKI. De beveiligde overweg van Jellum-Boxum is daar ook bij. Pas op 9 april 1955 komt daar de AKI in dienst en kan de overwegwachter verdwijnen. De eerste paal van de AKI sneuvelde overigens al in 1956 toen die werd weggemaaid door een vrachtauto. Met foto te zien op http://www.archiefleeuwardercourant.nl/vw/article.do?id=LC-19560627-9001&vw=org&lm=overweg%2Cjellum%2Cboksum Op 6 september 2001 kwam de AHOB in dienst, in het voorjaar van 2011 aangevuld met een AHOB voor een vrijliggend fietspad. Op de locatie, waar eens de toegang tot het station lag aan de Hegedyk 37 in Jellum zit sinds 1986 bouwbedrijf G. van der Kooy.
reactie webmaster: och, sterk verwaarloosd zou je op het eerste gezicht niet zeggen als je de foto uit 1958 hier ziet. zit er nog best goed uit. Ik lees heel vaak: op last van de bezetter opgebroken. dat is onzin, de bezetter bepaalde heus niet waar sporen moesten opgebroken, maar eiste gewoon heel veel materiaal op, dat de nederlandse spoorwegen alleen konden leveren als ze on- of weinig gebruikte sporen opbraken. ik heb op mijn site een dienstregeling uit 1940 waarin te zien is welke treinen hier stopten.

naam:
e-mail:
(toon mailadres niet op de site)
los deze som op **
Uw opmerking of vraag:

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Ga terug naar de vorige pagina